Złota recepta na zdrowie, czyli olej lniany

oil2

Olej lniany znany jest na świecie już od czasów starożytnych, a wszystko za sprawą jego zbawiennych dla naszego organizmu właściwości. Nic dziwnego, że cieszy się tak dużą popularnością, bowiem pomaga redukować poziom „złego” cholesterolu, zapobiega miażdżycy i wspiera proces odchudzania. A to tylko nieliczne z jego naprawdę wielu zalet.

Pierwsze informacje na temat niezwykle cennych właściwości oleju lnianego pochodzą już z V wieku p.n.e., gdy jego wartość docenili starożytni Rzymianie i Grecy. Olej ten uzyskuje się w procesie tłoczenia na zimno nasion lnu, czyli siemienia lnianego. Dlaczego na zimno? Otóż niska temperatura całego procesu pozwala zachować wszystkie zawarte w lnie składniki odżywcze i nie powoduje utraty prozdrowotnych właściwości. A tych olej lniany posiada całe mnóstwo.

Olej lniany, czyli bogate źródło kwasów omega-3

Olej lniany jest jednym z najbogatszych źródeł niezwykle wartościowych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych omega-3, dlatego też jego spożywanie zaleca się nie tylko zwolennikom zdrowej kuchni, ale wszystkim bez względu na wiek. Nienasycone kwasy tłuszczowe obecne w oleju lnianym pomagają redukować poziom złego cholesterolu, niwelują ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz skutecznie zapobiegają wszelkim dolegliwościom związanym z nadciśnieniem. Co więcej, kwasy omega-3 wspierają syntezę komórek, poprawiają kondycję mózgu, a w przypadku dzieci – mają również pozytywny wpływ na prawidłowy rozwój neuronów.

Olej lniany sprzyja odchudzaniu

Olej lniany to jednak nie tylko źródło kwasów omega-3, ale także i lignanów – związków pochodzenia roślinnego o podobnym działaniu do estrogenów, które pozytywnie wpływają na zachowanie równowagi hormonalnej w organizmie. Lignany wspierają również pracę całego układu trawiennego – w tym perystaltykę jelit – i w efekcie przyspieszają nasz metabolizm, ułatwiają oczyszczanie wątroby oraz poprawiają produkcję żółci potrzebnej do rozkładania tłuszczy.

Olej lniany w Twojej kuchni

– 100 g oleju lnianego dostarcza 900 kcal i 99,5 g tłuszczy.

– Oleju lnianego nie należy smażyć, ani poddawać innej obróbce termicznej, która spowoduje wzrost jego temperatury. Olej lniany zachowuje swoje własności odżywcze tylko w niskiej temperaturze. Dlatego też świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, dań głównych lub pieczywa.

– Kwasy omega-3 obecne w oleju lnianym mają tendencję do szybkiego utleniania się, dlatego też olej należy przechowywać w odpowiedni sposób. Najlepiej jeśli produkt został zakupiony w ciemnej butelce i zakręcony przechowywany jest w ciemnym i chłodnym miejscu. Odkręcony olej należy przechowywać w lodówce – maksymalnie do 2 miesięcy.

– Źle przechowywany olej, szczególnie jeśli jest długo otwarty, może szybko się zepsuć i być jednym z czynników rakotwórczych!