Szpinak – źródło witamin i minerałów

szpinak

Szpinak kojarzy nam się przede wszystkim z koszmarem dzieciństwa. Nie bez powodu jednak był także ulubionym daniem znanego z kreskówki Popey’a, któremu dostarczał niewiarygodnej ilości siły. Ile w tym prawdy? Okazuje się, że sporo, bowiem szpinak jest nie tylko niskokaloryczny, ale przy okazji niezwykle bogaty w witaminy i minerały niezbędne naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Na szczęście obecnie jest już stałym składnikiem zdrowej kuchni, a odpowiednio przyrządzony może być naprawdę smaczny.

Szpinak – wartości odżywcze

Szpinak to nieodzowny składnik poprawnie zbilansowanej diety. Jest nie tylko niskokaloryczny, co zapewnia utrzymanie odpowiedniej wagi, ale posiada także wiele zbawiennych dla naszego organizmu właściwości. Szpinak to wyjątkowo bogate źródło witamin z grupy B (B2 i B6), a także witamin E, K, A i C oraz kwasu foliowego. To właśnie dzięki niemu wzrasta zdolność naszego organizmu do walki z wolnymi rodnikami, co w efekcie poprawia kondycję naszego serca, a przy okazji pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego i krwionośnego. Zawarty w szpinaku magnez obniża nasze ciśnienie, zaś żelazo – komponent hemoglobiny – poprawiając zdolność transportowania tlenu do komórek dostarcza organizmowi energii. Mało tego. Szpinak to także źródło manganu, wapnia, cynku, miedzi, niacyny, selenu, kwasów omega-3 i, co najważniejsze, błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit i stabilizuje psychofizyczne odczuwanie głodu.

Szpinak chroni także przed chorobami

Szpinak zawiera ogromną ilość protein i flawonoidów, które, jako antyoksydanty, pomagają usunąć z organizmu szkodliwe toksyny i obniżają poziom cholesterolu. Okazuje się jednak, że to nie wszystko, bowiem szpinak jest świetnym wsparciem także podczas walki z astmą i osteoporozą, a wysoka zawartość luteiny pozytywnie wpływa na wzrok niwelując jednocześnie ryzyko wystąpienia katarakty lub zwyrodnienia plamki żółtej.

Szpinak w Twojej kuchni

– 100 gr świeżego szpinaku dostarcza 23kcal, 3 gr białka, 4 g węglowodanów i 2 g błonnika

– Szpinak może być spożywany zarówno na surowo, jak i ugotowany, smażony lub blanszowany. Świetnie sprawdza się jako element głównych dań, ale może być również dodatkiem do sałatek, zup, makaronów i sufletów.

– Przez organizm najlepiej przyswajalny jest razem z tłuszczem (np. oliwą z oliwek) i podawany z jajkami lub jogurtem naturalnym – warzywo ma bowiem wysoką zawartość kwasu szczawiowego, którego szkodliwe działanie neutralizują produkty bogate w wapń.