Dlaczego warto jeść kurze jaja?

jaja

Przez wiele lat jajko było uważane za jednego z głównych sprawców podwyższonego cholesterolu w organizmie. Aktualnie jednak wraca do łask i coraz częściej gości w zdrowej kuchni. Wszystko za sprawą obecnych w nim pełnowartościowych aminokwasów, a także dużej zawartości lecytyny i kwasów omega-3.

Jeszcze nie tak dawno dietetycy byli przeciwni częstemu spożywaniu kurzych jaj, ponieważ ich żółtka zawierają wysokie stężenie cholesterolu. Okazuje się jednak, że jajka jedzone w rozsądnych ilościach mają zbawienne działanie dla naszego organizmu, zaś zawarta w nich lecytyna i kwasy omega-3 wręcz redukują poziom „złego” cholesterolu i obniżają ilość trójglicerydów we krwi. Według specjalistów z WHO dopuszczalna ilość jajek spożytych w ciągu tygodnia wynosi 10, zaś polscy dietetycy proponują 1 jajko dziennie. Ta ilość oczywiście wzrasta jeśli nasza dieta jest dobrze zbilansowana i zawiera sporo warzyw i owoców, i maleje jeśli mamy kłopoty z cholesterolem.

Jajka zawierają białko w najczystszej postaci

Kurze jajka pod względem zawartości białka są jednym z najdoskonalszych produktów pochodzenia zwierzęcego. Związki białkowe, czyli aminokwasy zawarte w jajku to tzw. aminokwasy egzogenne – czyli takie, których nasz organizm nie wytwarza samodzielnie, ale są mu potrzebne do prawidłowego funkcjonowania i muszą zostać dostarczane wraz z pokarmem. W jajkach znajdują się pełnowartościowe związki białkowe, które wspierają pracę naszego organizmu, a przy okazji mają pozytywny wpływ na budowę masy mięśniowej i zapewniają uczucie sytości.

Wartości odżywcze jajka

Jajka są także bardzo bogatym źródłem lecytyny i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które redukują poziom cholesterolu w organizmie, pomagają w regulacji ciśnienia tętniczego, a także niwelują ryzyko wystąpienia miażdżycy. Ponadto, lecytyna działa przeciwzapalnie i przeciwskrzepowo, świetnie oddziałuje na wątrobę chroniąc ją przed pojawieniem się kamieni żółciowych, a nawet wpływa na ogólne działanie układu nerwowego i spowalnia procesy utleniania. To jednak nie wszystko, bowiem w jajku obecna jest także luteina, która gromadzi się w plamce żółtej oka i chroni je przed negatywnym działaniem promieni UVA i UVB. Znajdziemy w nim również liczne witaminy i pierwiastki, w tym m.in. witaminy z grupy B, witaminy A, D, E i K oraz magnez, wapń, potas, żelazo i fosfor.

Jajka w Twojej kuchni

– 100 g jajka dostarcza 139 kcal, 12,5 g białka, 9,7 g tłuszczy i 0,6 g węglowodanów.

– Jajka mogą być przechowywane w lodówce przez ok. 3 tygodnie. Niska temperatura i naturalna warstwa ochronna znajdująca się na skorupce spowalniają proces ich psucia, dlatego też nie należy myć jajek przed włożeniem ich do lodówki.

– Przed przygotowaniem posiłku natomiast należy umyć je koniecznie – najlepiej bardzo dokładnie pod bieżącą wodą, a później dodatkowo sparzyć wrzątkiem.

– Najlepiej przyswajalne jajka to te ugotowane na miękko, czyli gotowane do 4 minut. Długie gotowanie może natomiast obniżyć znacząco ich wartość odżywczą i doprowadzić do reakcji zawartych w nich siarki i żelaza.

– Jajka są produktem kwasotwórczym, dlatego dobrze łączyć je z produktami o charakterze zasadowym – np. warzywami lub pieczywem.

– Jak sprawdzić świeżość jajka, gdy nie ma na nim stempla? Otóż po rozbiciu jajka jego żółtko powinno być zwarte, zaś białko mieć konsystencję galaretowatą i nierozlewającą się.