Bataty – słodkie ziemniaki pełne energii

Bataty

Bataty coraz częściej goszczą na naszych stołach i z powodzeniem zastępują polskie odmiany ziemniaka. Nic dziwnego, bowiem słodkie warzywo odznacza się znacznie wyższą zawartością składników odżywczych i jest bardzo bogatym źródłem energii oraz niezwykle ważnych dla naszego organizmu minerałów i witamin.


Bataty dotarły do Europy z Ameryki Środkowej za sprawą Krzysztofa Kolumba. Aktualnie głównymi eksporterami słodkich ziemniaków są Indie, Afryka, Wietnam, Chiny i Japonia, a na świecie istnieje ponad 400 odmian tego warzywa różniących się od siebie kolorem miąższu i skórki. Jadalna bulwa batata osiąga wagę nawet do 5 kg, a jego słodki smak i aromatyczny zapach sprawia, że ziemniak ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni fit.

Bataty – świetne uzupełnienie zdrowej diety

Bataty, dzięki wysokiej zawartości węglowodanów, są bardzo bogatym źródłem energii. Warzywo zawiera także sporą ilość białka i błonnika, dzięki czemu dostarcza do organizmu niezbędnych aminokwasów egzogennych oraz reguluje pracę jelit. Na tę pozytywnie wpływają również zawarte w batatach pektyny, celuloza czy lignina – włókno pokarmowe obniżające poziom wchłanianych tłuszczy i cukrów. Ponadto, zawarte w ziemniaku cukry proste (których łączna zawartość wynosi ok 4%) pomagają regulować poziom glukozy we krwi, zaś duża ilość polifenoli o działaniu antyoksydacyjnym wspomaga proces usuwania toksyn z organizmu i niszczy wolne rodniki.

Bataty – wartości odżywcze

Bataty posiadają aż o 50% więcej składników odżywczych w porównaniu do popularnych ziemniaków. Właściwie we wszystkich odmianach tego warzywa znajduje się duża ilość związków mineralnych pozytywnie oddziałujących na nasz organizm – w tym m.in. magnez, żelazo, jod, wapń, potas, fosfor czy sód, a nawet śladowe ilości manganu, selenu i miedzi. Trzeba podkreślić, że bataty to także bardzo bogate źródło witamin – szczególnie tych z grupy B, a także wit. C, E, K i A. Ponadto, czerwona odmiana batata zawiera dużą ilość likopenu zmniejszającego ryzyko chorób serca, a także niektórych dolegliwości kancerogennych, fioletowa zwiększoną ilość silnych przeciwutleniaczy, zaś żółta – karotenoidy, w tym m.in. luteinę pozytywnie oddziałującą na wzrok.

Bataty w Twojej kuchni

– 100 g batatów dostarcza 76 kcal, 1,37 g białka, 0,14 g tłuszczy, 17,72 g węglowodanów (w tym 5,74 g cukrów prostych) i 2,5 g błonnika

– Bataty można spożywać na wiele sposobów – zarówno pieczone, ugotowane (ze skórką!), jak i grillowane. Świetnie sprawdzą się także jako baza do zup, zapiekanek lub główny składnik ciast i puddingów.

– Równie dobrze smakują w połączeniu z masłem orzechowym. Wystarczy przyrządzić odpowiednie puree, które po nałożeniu na kromkę żytniego pieczywa należy posmarować masłem i dodać do smaku kilka plastrów jabłka.

– Choć najczęściej spożywa się same bulwy, jadalne są również liście batata.

– Podczas zakupów, warto wybrać bataty twarde i bez plam. W domu przechowujemy je w chłodnym i ciemnym miejscu, a przed pieczeniem należy je kilkukrotnie nakłuć.